60 jaar

Op 12 mei jl. was het precies 60 jaar geleden dat de raffinaderij van ExxonMobil in Rotterdam werd geopend. Vanwege de uitbraak van het coronavirus viert ExxonMobil het jubileum niet uitgebreid.

De raffinaderij is uniek, vindt refinery manager Erik van Beek, en wel om twee redenen. “Aan de ene kant het staal en de configuratie, hoe de fabriek is geïntegreerd met chemieproductie”, aldus Van Beek op de website van ExxonMobil. “De raffinaderij heeft een unieke ligging, daar maken we volledig gebruik van. Logistiek gezien hebben we het heel goed voor elkaar en dat is voor een groot deel uiteraard te danken aan de Rotterdamse haven. We hebben een complex dat allerlei verschillende soorten producten van olie kan maken: brandstof en smeerolie, maar ook chemieproducten die we elke dag gebruiken. Het is een configuratie waar menig concurrent jaloers op is, opgezet voor succes, ook op de lange termijn. Aan de andere kant hebben we de Rotterdamse mentaliteit. Onze mensen hebben dat ‘niet lullen maar poetsen’-gevoel, mouwen opstropen en ertegenaan. Door de jaren heen hebben we behoorlijke uitdagingen gehad, dan zijn de Rotterdammers op hun best. Dan gaan de handen uit de mouwen en lossen we het op.”

Afgelopen 60 jaar

Van Beek ziet als belangrijkste momenten in de afgelopen zestig jaar de investering in de Flexicoker, waarvoor de raffinaderij medio jaren tachtig een jaar stil lag. Ook noemt hij de recente investering van 1 miljard euro in de hydrocracker. De komende jaren komt het er volgens Van Beek op aan om mee te groeien met de behoefte van de samenleving. “En de samenleving, die zal veranderen, die zal duurzamer worden. Wij als ExxonMobil groeien mee. De behoefte aan energie, ondanks alle energiebezuinigingen en alternatieve vormen, blijft toenemen. Als samenleving zullen we de producten die wij hier maken nodig blijven hebben. Want van een groot deel van de producten die we dagelijks gebruiken, komen de grondstoffen uit de raffinaderij en chemiefabriek in Rotterdam.” (Foto: ExxonMobil)

In de mei-editie van Europoort Kringen vertelt Van Beek over het runnen van de raffinaderij in coronatijd: ‘Trots op het team’.