buitenland

In de gemeenteraad van Rotterdam zijn vragen gerezen over een tweetal activiteiten die het Havenbedrijf Rotterdam in het buitenland gaat ontplooien. Het gaat om de deelname in de Braziliaanse haven Pecém en advieswerk voor de bouw van een petrochemisch complex in Turkije.

Het Havenbedrijf Rotterdam liet vorige maand weten voor 75 miljoen euro een belang van dertig procent te nemen in de haven van Pecém. Vorige week maakte het Turkse moederbedrijf van Ballast Nedam bekend met het Havenbedrijf Rotterdam te gaan samenwerken. Het havenbedrijf wordt adviseur bij de bouw van een petrochemisch complex in de Turkse haven van Ceyhan.

Uitleggen

De fracties van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam willen van havenwethouder Adriaan Visser (D66) een toelichting op deze activiteiten. “Ik heb ernstige twijfels over de noodzaak van deze betrokkenheid. Visser moet uitleggen waarom hij het wel een goed idee vindt”, zegt Stephan Leewis, gemeenteraadslid namens GroenLinks, in het FD over de plannen voor Turkije.

Buitenland

Ook Geert Koster, raadslid van Leefbaar Rotterdam is kritisch hierover: “Wordt hier wel zorgvuldig omgesprongen met semi-publiek geld? Wat is het voordeel van de overeenkomst voor het havenbedrijf en voor de Rotterdamse haven?” Ook vreest hij dat dit advieswerk voor een Turkse haven de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven kan schaden. Verder wijst Koster op ‘grote corruptiegevaren’ die het zakendoen in Brazilië met zich meebrengt. “Is er in zo’n land op een correcte manier zaken te doen?”

De VVD en PvdA laten in het FD weten geen reden tot zorg te hebben.

Zie ook: Havenbedrijf Rotterdam participeert in Braziliaanse haven Pecém

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in