CO2-belasting

Tweederde van de bedrijven in de procesindustrie verwacht binnen tien jaar volledig autonoom te werken. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek.

Industrieel automatiseerder Yokogawa ondervroeg haar klanten in de procesindustrie naar hun verwachtingen over automatisering. Hieruit kwam naar voren dat 64 procent van de respondenten denkt hun belangrijkste activiteiten in 2030 volledig autonoom uit te voeren. Een ongeveer even groot percentage (67 procent) verwacht dat binnen drie jaar besluitvorming zal zijn geautomatiseerd.

Autonoom werken

89 procent zegt van plan te zijn om de mate van autonomie in de bedrijfsvoering te verhogen. “Dit onderzoek bevestigt onze waarneming dat de verschuiving van industriële automatisering naar industriele autonomie, ook wel IA2IA genoemd, in de komende tien jaar zal versterken”, verklaart topman Tsuyoshi Abe van Yokogawa. Op dit moment zegt tweederde van de bedrijven al ten minste semi-autonoom te werken of met een pilot op dit gebied bezig te zijn.

West-Europa

Wereldwijd zijn er verschillen in de uitkomsten te zien. In Azië verwachten meer bedrijven (71 procent) in 2030 helemaal autonoom te werken dan in Noord-Amerika (58 procent) en West-Europa (56 procent). De uitbraak van het Covid-19-virus remt nu nog de economische groei, maar een meerderheid van de bedrijven in de procesindustrie zegt vanwege de pandemie meer in autonomie te investeren.

Zie ook: Drie ton voor ontwikkeling autonoom varen