Prinses Amaliaviaduct

Op de Tweede Maasvlakte is vorige week het Prinses Amaliaviaduct geopend. De verwachting is dat dit de doorstroom van het verkeer ten goede zal komen.

Bij de bouw van het viaduct is een noviteit toegepast. Voor het is eerst bij een grootschalig project ‘Beaumix’ gebruikt. Dit is een nieuw soort schoongewassen materiaal, afkomstig uit de afvalverbrandingsoven. Het is een alternatief voor zand. In totaal is 230.000 ton voormalig afval hergebruikt voor de bouw van het viaduct.

Verbreed

De kosten van de bouw van het viaduct, waarmee Boskalis vorig jaar startte, bedragen 38 miljoen euro. Het Prinses Amaliaviaduct is een ongelijkvloerse kruising, die ervoor moet zorgen dat de containerterminals op de Tweede Maasvlakte goed bereikbaar zijn. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam vergroot het viaduct de doorstroming op de Maasvlakteweg ‘aanzienlijk’. De weg is over vijf kilometer verbreed van twee maal één baan naar twee maal twee banen, en er is een vluchtstrook aan beide kanten van de weg.

‘Toekomstvast’

“In de haven bouwen we om files voor te blijven. Het Prinses Amaliaviaduct zorgt voor een zogenoemde toekomstvaste bereikbaarheid voor de containerterminals aan de Amaliahaven en het zuidelijk gedeelte van de Tweede Maasvlakte”, verklaart Ronald Paul, coo van het Havenbedrijf Rotterdam. Samen met John van der Hoek, directeur van Boskalis Nederland, nam hij afgelopen vrijdag de officiële opening van het viaduct voor zijn rekening.

Prinses Amaliaviaduct

Bij het Prinses Amaliaviaduct komt een aantal wegen samen: de Maasvlakteweg, Prinses Máximaweg, Maasvlakteboulevard en de Amoerweg. Ook kruisen hier de spoorlijn, de leidingenstrook en de nog te realiseren Container Exchange Route. Het Prinses Amaliaviaduct is de vervanging van de gelijkvloerse kruising, en is op een andere plek te vinden dan het oude kruispunt. Het havenbedrijf wijst erop dat zowel containerverkeer als strandgangers erop moeten letten bij het viaduct de juiste afslag te nemen. (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: ‘Wereldprimeur’ op Maasvlakte