Plastic-to-oil-installatie levert circulaire olie

Plasticrecycler

Twee dochterbedrijven van Mourik hebben een installatie gebouwd, die circulaire olie uit afvalplastic maakt. De olie is zuiver genoeg om direct in de industrie te worden toegepast.

Mourik spreekt in een persbericht van een wereldprimeur. Petrogas en BlueAlp, beide dochterondernemingen van de technisch dienstverlener, hebben in Oostende een plastic-to-oil-installatie gebouwd. De bouw begon een jaar geleden; deze maand produceerde de installatie de eerste liters circulaire olie. Den Hartog uit Groot-Ammers en het Belgische recyclebedrijf Renasci zijn ook als partner bij het project betrokken.

Circulaire olie

“We zijn meer dan tien jaar bezig geweest met de ontwikkeling en verfijning van dit innovatieve proces, dus het feit dat we vandaag de eerste olie hebben geproduceerd is een spectaculaire mijlpaal. Niet alleen voor onze bedrijven en partners, maar vooral ook voor de bijdrage die dit gaat leveren aan een duurzame wereld”, verklaart Chris van Rhee, chief technology officer bij Petrogas. Onder zijn leiding werden de eerste liters olie geproduceerd.

‘Breed scala’

De komende tijd willen BlueAlp en Petrogas benutten om het productieproces te verbeteren, en om te verkennen hoe breed het spectrum aan producten is dat de fabriek kan produceren. Mourik ziet circulaire olie als een groeimarkt, aangezien veel multinationals willen overstappen van fossiele naar circulaire brandstoffen. Van Rhee: “Wij verwachten met deze technologie een breed scala aan producten te kunnen gaan maken. Olie is nog maar het begin. (Foto: still YouTube)

Zie ook: Mourik Industry viert twee jaar verzuimongevalvrij