Nieuwe spoorbrug

Op zaterdag 4 april werd de nieuwe spoorbrug van het Theemswegtracé over de Rozenburgsesluis geplaatst. Dit infrastructurele hoogstandje was via de webcam te volgen.

De spoorbrug is een belangrijk onderdeel van het nieuwe Theemswegtracé. Hij is gebouwd door het Belgische bedrijf Iemants, bevat 4.500 ton staal en is een kleine 177 meter lang. Verder is het gevaarte 30 meter hoog en 20 meter breed, wat voldoende ruimte voor een dubbelspoor biedt.

Nieuwe spoorbrug

Het Havenbedrijf Rotterdam noemt het plaatsen van de spoorbrug ‘een van de meest spectaculaire infrastructurele hoogstandjes’ in de haven. De voorbereidingen hiertoe waren al eerder begonnen. Zo werd de brug op donderdag 2 april zes meter opgevijzeld, waarna self-propelled modular transporters (SPMT’s) van Mammoet onder de brug werden aangebracht. Die verplaatsten de spoorbrug richting de Rozenburgsesluis.

Gebroken puin

Zaterdagochtend 4 april maakte de brug de oversteek naar de oostzijde met behulp van een ponton. Daar reed-ie over een speciaal daarvoor aangelegde baan van gebroken puin en zand langs de sluis naar zijn definitieve plek. Toen de brug daar was aangekomen werd hij ‘s avonds op twee pijlers geplaatst.

Webcam

Het havenbedrijf liet weten dat de operatie verliep volgens de adviezen van het RIVM. Publiek was niet welkom op het terrein, maar via webcams was de plaatsing live te volgen. Zie in de animatie hieronder hoe de plaatsing in zijn werk zou gaan:

Zie ook: Boogbruggen Theemswegtracé krijgen vorm