drijvend lab

Het Havenbedrijf Rotterdam zet in op autonoom varen. Het bouwt een van zijn patrouillevaartuigen om tot een ‘drijvend lab’.

Het vaartuig gaat data verzamelen, onder meer over de bediening, de motor en het vermogen. Het havenbedrijf wil deze informatie delen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, zodat verder onderzoek naar autonoom varen kan worden gedaan en de Rotterdamse haven zich hierop kan voorbereiden. Want dát autonoom varen zijn intrede doet, daaraan twijfelt het Havenbedrijf Rotterdam niet. De vraag is alleen wanneer dit zal gebeuren.  

Drijvend lab

De RAP3 – het voormalige patrouillevaartuig waarom het gaat – is uitgerust met camera’s, sensoren en meetapparatuur. Het ‘drijvend lab’ gaat nog meer toepassingen testen naast autonoom varen. Door sensoren op het water te combineren met sensoren op de wal, wil het havenbedrijf bekijken of er een netwerk en slimme infrastructuur kan worden ontwikkeld.

Kunstmatige kapiteins

Het havenbedrijf heeft met Captain AI een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze start-up in softwareontwikkeling voegt kunstmatige intelligentie toe aan de data. “Op deze manier leren wij computers zelfstandig te varen door de haven en leiden we de eerste kunstmatige kapiteins op”, zegt Vincent Wegener van Captain AI.

Zie ook: Vier start-ups in zee met Havenbedrijf Rotterdam

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in