energietransitiecursus

Bij te veel incidenten in de haven van Rotterdam zijn passagiersvaartuigen betrokken. “Er moet wat gebeuren”, zegt havenmeester René de Vries.

De Vries presenteerde deze week de nautische jaarcijfers aan de pers. Het voorbije jaar kan als veilig worden beschouwd. Er deden in 2019 ongeveer evenveel (29.491) zeeschepen de haven aan als in 2018 (29.476). Ook het aantal ongevallen bleef gelijk: 113 tegen 112. Deze worden door de havenmeester als ‘parkeerschade’ gekwalificeerd.

Passagiersvaartuigen

Er viel in 2019 één ernstig ongeval, toen een kleine, wendbare motorboot tegen een sloep voer. Hierbij viel een dodelijk slachtoffer. Bij drie van de vier ernstige ongevallen is de passagiersvaart betrokken. Bij alle ongevallen zijn passagiersvaartuigen goed voor tien procent. De Vries noemt dit veel te veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers. “We hebben het toezicht aanzienlijk verhoogd, maar het blijft een zéér kwetsbare groep. Zo zijn we in gesprek met het ministerie over aanvullende maatregelen. Er moet wat gebeuren.”

NSI

Dat ene ernstige ongeluk in 2019 zorgde ervoor dat de Nautical Safety Index (NSI, een weerspiegeling van de nautische veiligheid) onder de gewenste norm van 7 uitkwam: 6,56. (Foto: Kees Torn)

Zie ook: Ongeval Bow Jubail smet op nautisch jaar Rotterdam