Oude autobanden krijgen een nieuw leven als grondstof voor poedercoatings. Dit is het gevolg van een samenwerking tussen AkzoNobel en het Nederlandse bedrijf Black Bear.
Het in Nederweert gevestigde Black Bear heeft een gecertificeerde technologie ontwikkeld, waarmee uit oude autobanden carbon black kan worden gewonnen. AkzoNobel kan deze grondstof goed gebruiken als pigment bij de productie van poedercoatings, wat een vruchtbare bodem voor een samenwerking biedt.
Oude autobanden
Normaal gesproken wordt carbon black uit fossiele brandstoffen gewonnen. Door dit uit oude autobanden te halen, wordt volgens AkzoNobel ‘een substantiële besparing aan CO2’ geboekt. De fabriek van Black Bear kan jaarlijks anderhalf miljoen autobanden verwerken, volgens ceo Martijn Lopes Cardozo van Black Bear goed voor een CO2-reductie die gelijkstaat aan het planten van een miljoen bomen.
Het upcyclen van de oude autobanden voorkomt bovendien dat deze worden verbrand, wat meestal nog altijd gebeurt. AkzoNobel spreekt van een ‘wereldwijd afvalprobleem van autobanden’. Autobanden vormen ook de basis voor de rubber korrels in kunstgrasvelden.
Andere leveranciers
André Veneman, sustainability-directeur bij AkzoNobel, noemt de samenwerking ‘een uitstekend voorbeeld hoe de supply chain een bijdrage levert aan CO2-besparing’. “We moedigen andere leveranciers aan zich bij ons aan te sluiten en samen te werken aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor producten.”
Meer doen met minder
Dat de door Black Bear gewonnen carbon black in poedercoatings wordt verwerkt, ziet Cardozo als iets positiefs. Hij wijst erop dat die geen vluchtige stoffen bevatten en ‘nagenoeg’ geen afval veroorzaken. De meeste poedercoatings die AkzoNobel maakt vallen onder het ‘eco-premium’-merk Interpon.
“We zijn blij samen te werken met een innovatief bedrijf als Black Bear,” verklaart Klaas Kruithof, chief technology officer voor paints en coatings bij AkzoNobel. “We hebben dit product gekozen vanwege de technische prestaties en de milieuaspecten, die in lijn zijn met onze eigen Planet Possible-agenda om meer te doen met minder.”
Zie ook: Biobased samenwerking AkzoNobel