Opsplitsing van Nouryon
Fabriek van Nouryon in Rotterdam.

De opsplitsing van Nouryon in een bulk- en speciaalchemietak is volgens cfo Renier Vree van het bedrijf een reële mogelijkheid. Dit zegt hij in het Financieele Dagblad.

Vree noemt het ‘een scenario’ dat Nouryon de bulkchemie-activiteiten gaat afstoten. Het gaat daarbij om de productie van zout en chloor. Nouryon zou zich dan gaan concentreren op het produceren van speciaalchemie, zoals chemicaliën voor de bouw en agrarische sector. Vree: “De hamvraag is: is het logisch om beide activiteiten binnen een bedrijf te hebben op de lange termijn? Waarschijnlijk niet. Maar wat we ermee gaan doen, staat nog niet in de sterren geschreven.”

Opsplitsing van Nouryon

“Iedereen verwacht dat dit in 2020 gaat gebeuren”, verklaart bestuurder Monique Daamen van FNV Procesindustrie in dezelfde krant. Industrial Chemicals, het onderdeel binnen Nouryon waar de zout- en chloorproductie onder valt, heeft vestigingen in Rotterdam, Delfzijl en Hengelo. Volgens Vree werken de meesten van de 2.500 medewerkers van Industrial Chemicals bij dit onderdeel. “Ik denk dat mensen onzeker zijn of en wanneer een spin-out gaat gebeuren”, aldus Vree. “Maar het is niet iets om je zorgen over te maken. Het is eerder dat mensen zeggen: we hebben gezien dat het kan om met de chemietak uit Akzo te gaan, het lijkt ons ook heel interessant om met Industrial Chemicals een zelfstandig bedrijf te worden. Het is in dat opzicht een positief scenario.”

Zie ook: Puzzelen aan de economie van morgen