Opnieuw minder overgeslagen in haven

Overgeslagen

In het eerste halfjaar van 2020 zijn in de haven van Rotterdam 9,1 procent minder goederen overgeslagen. De daling valt nog mee, gezien de verwachtingen eerder dit jaar.

De daling van 9,1 procent over de eerste zes maanden van dit jaar is min of meer gelijk aan die (-9,3 procent) in het eerste kwartaal van 2020. De oorzaak van de lagere cijfers is de uitbraak van de Covid-19-pandemie. In april noemde ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam een afname tussen 10 en 20 procent ‘zeer realistisch’. In dat licht bezien vallen de halfjaarcijfers dus nog mee.

Minder overgeslagen

Vrijwel alle sectoren lieten krimp zien. Het grootst was de daling in kolen (-34 procent), minerale olieproducten (-22 procent) en ijzererts en schroot (-21,6 procent). Castelein was er blij mee dat de overslag van containers slechts met 3,3 procent afnam. Lichtpuntjes zijn de overslag van agribulk (+2,8 procent) en LNG (2,6 procent).

Startmotor

Om de economie te stimuleren haalt het havenbedrijf op verzoek van de Rijksoverheid een aantal investeringsprojecten naar voren in de tijd, onder de noemer van het programma ‘Startmotor’. Dit zodat deze investeringen de economie als een startmotor of kickstart weer aan de praat krijgen. Projecten die eerder worden uitgevoerd, zijn de aanleg van het waterstofnetwerk, de uitrol van walstroom en de aanleg van de warmterotonde. (Foto: Havenbedrijf Rotterdam/Kees Torn)

Zie hieronder de toelichting van Allard Castelein op de halfjaarresultaten:

Zie ook: Tweede boogbrug Theemswegtracé naar zijn plek (video)