Van Oord doopt installatieschip Bravenes

Van Oord gaat op maandag 21 mei het nieuwe subsea rock installatieschip de Bravenes officieel dopen. Ook viert het offshore bedrijf dan zijn honderdvijftig jarig bestaan.

De festiviteiten vinden plaats bij de Cruiseterminal aan de Wilhelminakade. Hoewel de Bravenes nog moet worden gedoopt, is het al ruim een jaar geleden te water gelaten. Dit gebeurde in China, waar het op de Zhejiang Shipyard in Ningbo is gebouwd. De voorbije maanden lag de Bravenes in Schiedam om te worden afgebouwd en voor de laatste installatiewerkzaamheden. Begin deze maand vertrok het schip vanuit de Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte naar zee. Daar voert het voor Van Oord een aantal tests uit.

Bravenes

Het vaartuig is volgens het Havenbedrijf Rotterdam ‘een uniek exemplaar’, aangezien het op drie verschillende manieren stenen op zee kan leggen. Ten eerste op de traditionele wijze via een valpijp door de ‘moon-pool’. Daarnaast kan het via een valpijp steen installeren en de derde mogelijkheid is via een tremiepijp. Het voordeel van deze laatste methode is dat het schip in staat is vlakbij offshore platforms te installeren, zoals bij de funderingspalen van offshore windturbines.

Zie ook: Offshore windenergie biedt Van Oord perspectief