inspectierobot

ExRobotics heeft een licentieovereenkomst gesloten met Yokogawa. Dit bedrijf kan nu de inspectierobot van ExRobotics voor gevaarlijke omgevingen gaan verkopen.

Het twee jaar geleden gestarte ExRobotics bouwt inspectierobots voor potentieel explosieve omgevingen in productie- en verwerkingsinstallaties voor olie en gas. De inzet van robots heeft volgens het bedrijf een gunstige invloed op zowel de veiligheid als de kosten, omdat er minder vaak medewerkers bij aanwezig hoeven te zijn. 

Inspectierobot

De door de start-up ontwikkelde ExR-1 inspectierobot was de eerste op de markt verkrijgbare robot die voldeed aan de strenge norm IECEx1 Zone 1. De robot kan worden uitgerust met sensoren en camera’s, heeft 4G LTE draadloze netwerkmogelijkheden en valt op afstand te monitoren en besturen vanaf een laptop, tablet of smartphone. Ook kan de robot worden voorzien van modules voor gasdetectie en autonoom navigeren.

Technologische aanpak

De licentieovereenkomst met Yokogawa, leverancier van industriële automatisering- regel- en meettechnologie, biedt ExRobotics de mogelijkheden zijn verkoop flink uit te breiden. Het bedrijf ziet kansen in de offshore en onshore gas- en oliesector, bij grote raffinaderijen en in de chemie. Hiroshi Tanoguchi, hoofd lifecycle service business bij Yokogawa, is erg enthousiast: “We zien een enorme vraag bij klanten naar oplossingen voor de problemen op het gebied van veiligheid, milieu en economie waar zij in het veld tegenaan lopen. De technologische aanpak van ExRobotics past naadloos in de visie van Yokogawa op een robotserviceplatform. Wij zien ernaar uit om vanuit deze eerste overeenkomst de mogelijkheden te onderzoeken om verder samen te werken aan geavanceerde oplossingen.”

Zie ook: Deelname Rotterdam Port Fund in robotproducent