Onderzoek: robots rukken op in dc’s

Als gevolg van robotisering zijn er de komende vijftien jaar 35.000 arbeidsplaatsen minder nodig in Nederlandse distributiecentra. Het grootste verlies aan werkgelegenheid wordt voorzien in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Onder invloed van robotisering veranderen dc’s nauwelijks van locatie en van gebouwkenmerken (hoogte, diepte, vloercapaciteit).

Dat meldt het adviesbureau Buck Consultants International in de eigen studie ‘Robotisering in warehouses’. BCI adviseert op het gebied van logistiek, economie en vastgoed. Het bureau maakt in de mechanisering van dc’s onderscheid tussen gemechaniseerde warehouses met traditionele robotics en warehouses met geavanceerde robots.

Robotisering neemt de komende jaren snel toe, is de verwachting van Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International. “De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat robots steeds vaker ook moeilijke taken kunnen verrichten én dat de kosten per robot minder worden. Bovendien dwingen tekorten aan goed en gekwalificeerd personeel bedrijven ertoe alternatieven te zoeken. De lage rentestand draagt bij aan relatief lage kapitaalkosten. De groeiende economie kan bedrijven het laatste zetje geven om deze investeringen te plegen.”

De laatste vijf jaar jaren zijn er 63 nieuwe geautomatiseerde warehouses gebouwd, met in totaal 1,7 miljoen vierkante meter, aldus het onderzoek. “Het zijn vooral warehouses van boven de 10.000 vierkante meter waar de business case voor het inzetten van robots interessant is. Afhankelijk van welke activiteiten in het warehouse gerobotiseerd worden, varieert de besparing op personeel tussen de 40 en 75 procent”, zegt René Geujen, senior-adviseur Buck Consultants International. Robotisering vraagt volgens hem niet om een ander type gebouw. “Een modern warehouse kan prima robotisering aan. De omvang, hoogte, diepte en vloerkwaliteit veranderen niet.” De komende vijftien jaar verwacht Geujen een investering van enkele miljarden euro in mechanisering en robotisering van warehouses.