vloeistoffilters

Studenten van de Avans Hogeschool hebben onderzocht hoe het onderhoud van vloeistoffilters beter voorspelbaar kan worden gemaakt. Dit levert lagere onderhoudskosten op.

De studenten voerden het onderzoek uit bij Fieldlab Campione in Gilze-Rijen. De opdracht was het resultaat van een samenwerking tussen Avans Hogeschool, World Class Maintenance en Dimensys. “Vanuit onze specialismen asset management en lifecycle maintenance hebben wij met Avans Hogeschool een opdracht voor de minor Proces Automatisering samengesteld. Studenten konden bij het fieldlab aan de slag met een experimentele procesopstelling om onderzoek te doen naar de onderhoudsstatus van vloeistoffilters. Wij hebben hen daarbij ondersteund met advies, technologie en data uit de praktijk”, vertelt Walter Hoolwerf van Dimensys.

Monitoren vloeistoffilters

Om vloeistoffilters te monitoren hebben de studenten gebruik gemaakt van een Internet of Things- en cloud-systeem. Wanneer de drukverschilsensor een vermindering van de functionaliteit signaleert, gaat er via de cloud een signaal naar het bedrijfssoftwaresysteem. Dan kan het bezoek van een monteur worden gepland.

Tekort terugdringen

De studenten presenteerden de bevindingen van hun onderzoek bij een afrondingspresentatie op 25 januari jl. Rene Potters van Avans Hogeschool is te spreken over het project: “Vanuit de opleiding elektrotechniek werken wij hard om het tekort aan technici in Nederland terug te dringen. Samenwerking met het bedrijfsleven geeft studenten een uitgelezen kans om direct met de praktijk in aanraking te komen. Het is geweldig om hier met Dimensys en WCM gestalte aan te geven.”

Zie ook: Samenwerken voor predictive maintenence