5 MW electrolyser

AVR, Tronox en Deltalinqs onderzoeken de haalbaarheid van een 5 MW electrolyser. Die moet met elektriciteit waterstof, zuurstof en restwarmte gaan produceren.

Het onderzoek draagt de naam ‘Electrolysis Technology for Hydrogen and Oxygen production in Rotterdam’ (E-THOR). TNO voert het uit, ondersteund door SmartPort en de Topsectoren Energiestudies. 

5 MW electrolyser

Het onderzoek spitst zich toe op de technische en economische haalbaarheid van de electrolyser bij AVR. Daarbij wordt ook vast rekening gehouden met een mogelijke opschaling naar 100 megawatt. Verder kijkt TNO bij het onderzoek naar mogelijkheden voor het verwerken van CO en CO2 uit restgas – mogelijk ook uit rookgas – naar chemicaliën, zoals methanol. 

Zuurstof verwaarden

Tronox, producent van pigment uit erts, doet ook mee aan het project. Het gebruikt zuurstof bij het productieproces en kan de door de electrolyser gewonnen zuurstof verwaarden. TNO rekent uit hoeveel dit aan de business case bijdraagt.

Nieuwe chemicaliën

“Dit project geeft ons inzicht in onze elektrificatie opties”, licht Hans Wassenaar van AVR toe. “Wij kunnen eventueel later de CO2 uit afval gebruiken voor de productie van nieuwe chemicaliën.” 

Zie ook: AVR bijna klaar voor eerste CO2-afvang