Olieterminal Odfjell mogelijk in nieuwe handen

Foto: Odfjell

De olieterminal van Odfjell in de haven van Rotterdam gaat misschien in de verkoop. De twee aandeelhouders overwegen dit te doen.

De terminal is in handen van twee aandeelhouders. Het Noorse terminal- en scheepvaartbedrijf Odfjell bezit 51 procent van de aandelen, en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Lindsay Goldberg is goed voor 49 procent van alle terminalactiviteiten van Odfjell wereldwijd. De Amerikaanse aandeelhouder speelt met de gedachte zijn belang in Odfjell van de hand te doen. Tegen het Financieele Dagblad heeft Odfjell laten weten in dat geval de olieterminal in Rotterdam ook te willen verkopen. Het Noorse bedrijf zegt alle overige opslagterminals te willen behouden.

Knoop doorhakken

“De Rotterdamse terminal voldoet aan de huidige veiligheidseisen en draait op zestig procent van zijn capaciteit. Om ook de overige veertig procent operationeel te krijgen is Odfjell waarschijnlijk niet de goede aandeelhouder”, verklaart een woordvoerder van Odfjell de beweegredenen van de Noren. Rond de zomermaanden zal Odfjell de knoop doorhakken. De prijs die het voor de olieterminal kan beuren zal daarbij zwaar wegen.

Olieterminal

De opslagterminal van Odfjell in Rotterdam heeft een capaciteit van 1,6 miljoen kubieke meter. Het complex heeft de afgelopen jaren geen winst gebracht. In 2015 werd een verlies van 26 miljoen euro geleden en een jaar later bedroeg het verlies 14 miljoen euro. Het veiligheidsniveau is wel weer op het gewenste peil, nadat Odfjell een boete van drie miljoen euro voor achterstallig onderhoud had gekregen. Odfjell investeerde de laatste vijf jaar grote bedragen in de olieterminal.

Zie ook: EID nieuwe huiscontractor voor Odfjell