Waterstofopslag

Er wordt veel meer olie geproduceerd dan er vraag naar is. Daarom zal komende maand de behoefte aan tankopslagcapaciteit sterk toenemen.

Het Noorse onderzoeksbureau Rystad Energy verwacht dat in april dagelijks 10 miljoen vaten olie zullen worden geproduceerd die de vraag overstijgen. Dit omdat de behoefte aan olie sterk is gedaald door de coronacrisis. De olieproducerende landen hebben hun productie echter niet naar beneden bijgesteld.

Tankopslagcapaciteit

Het opslaan van de overtollige olie is een optie, ware het niet dat op dit moment de wereldwijde opslagcapaciteit al voor circa driekwart is gevuld. Rystad voorziet een tekort aan opslagcapaciteit. Het bureau denkt dat alle onshore tankterminals binnen negen maanden volledig vol zullen zijn. Een alternatief hiervoor is het opslaan van olie op olietankers. Maar ook hiervoor geldt dat er niet voldoende capaciteit beschikbaar is. Saoedi-Arabië en de andere olieproducerende landen hebben een groot aantal Very Large Crude Carriers (VLCC) voor maart en april gecharterd. De inzet van een VLCC kost niet meer 20.000 dollar per dag, zoals vorige maand het geval was, maar zal eerder richting de 200.000 tot 300.000 dollar per dag gaan.

10 dollar

Rystad verwacht dat de prijs van olie in deze situatie sterk zal dalen. Het vergelijkt de huidige stand van zaken met 1998, toen de prijs zakte naar een all-time-low van 10 dollar per vat ruwe olie. Het bureau adviseert de olieproductie naar beneden bij te stellen. (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: Tankopslagsector laat probleem vergrijzing links liggen