Olie- en gasbedrijven niet voorbereid op cyberaanval

De door Fox-IT gepubliceerde uitkomsten van het onderzoek ‘Digital Trenches: On the Front Lines of the Cyber War’ geven een zorgwekkend beeld van hoe IT-professionals in de olie- en gasindustrie denken over de eigen cyberveiligheidssituatie.

Gas en olie

Het onderzoek is door de Oil & Gas IQ portal uitgevoerd onder professionals. Zelfs na ernstige incidenten zoals met computervirussen Stuxnet en Shamoon, zijn er slechts lichte verbeteringen merkbaar in de cybersecurity-policy. Daarnaast heeft een meerderheid van de IT-professionals er nog steeds weinig vertrouwen in dat ze grote cyberaanvallen kunnen ontdekken, weerstaan, laat staan beantwoorden.

Dit jaarlijkse onderzoek vond voor de tweede keer plaats. Een panel van IT-managers uit de olie- en gasindustrie nam deel aan het onderzoek naar de veiligheid van hun eigen systemen, de trends en uitdagingen die ze zien in de cyberdreigingen en de kwetsbaarheid van hun eigen onderneming. Christian Prickaerts, director managed security services bij Fox-IT en Erik de Jong, chief research officer bij Fox-IT, analyseerden de uitkomsten en stellen: “De uitkomsten van het onderzoek geven duidelijk aan dat meeste olie- en gasbedrijven nog steeds geen vertrouwen hebben in hun beveiliging en niet zeker zijn of zij in staat zullen zijn een grote cyberaanval te weerstaan. Zorgelijk omdat de dreigingen groeien, cybercriminelen steeds actiever worden en hun middelen steeds geavanceerder. Wel zien we dat de ondervraagden zich steeds bewuster worden van de gevaren. Een positief gevolg hiervan is dat we merken dat bedrijven in de olie- en gassector de laatste tijd initiatieven nemen om hun beveiliging op orde te brengen. Het aantal klanten in deze sector groeit en we werken met hen samen om de OT- en IT-netwerken op een veilige manier te koppelen.”