Offshore windenergie biedt Van Oord perspectief

Groene waterstof

Van Oord verwacht in 2018 de moeilijke jaren achter zich te laten. Ceo Pieter van Oord van het bedrijf schat dat dit jaar de omzet zal toenemen en denkt meer medewerkers in dienst te kunnen nemen. Dankzij offshore windenergie.

Van Oord heeft deze week de resultaten over 2017 bekendgemaakt. Zowel de omzet als winst daalde. De winst zakte met 13 procent in tot 78 miljoen euro. Van Oord is desalniettemin optimistisch over de jaren die komen.” De bodem is bereikt”, zegt hij in het Financieele Dagblad. De resultaten vielen vooral tegen door de stagnerende olie- en gasmarkt en offshore industrie.

 

Offshore windenergie

Offshore windenergie biedt het bedrijf veel meer perspectief. De eerstvolgende drie jaar staat een fors aantal projecten gepland, waaronder Borssele III en IV, Norther, Deutsche Bucht en East Anglia. De opdrachten zullen ook in de jaren erna blijven volgen, verwacht Van Oord. Volgens hem wordt er door het Parijse klimaatakkoord ook op langere termijn in offshore wind geïnvesteerd.

Onzekerheden

Van Oord zegt blij te zijn dat het bedrijf op drie pilaren steunt: offshore, olie- en gas, en windenergie. “We kunnen nu profiteren van de energietransitie en de bouw van offshore windparken. In de winddivisie hebben we zelfs tientallen vacatures”, zegt Van Oord. Mede op basis van de rooskleurige vooruitzichten voor de windenergiemarkt denkt Van Oord dat de omzet over 2018 hoger uit zal vallen dan de 1,5 miljard euro die in 2017 werd behaald. Of de winst ook zal groeien, weet hij niet. “We hebben te maken met grote projecten. Daarin zitten te veel onzekerheden.”

Drie keer sneller

Hét nieuws uit de windenergiesector was natuurlijk dat in Nederland het eerste subsidieloze offshore windpark gaat worden gebouwd. Nuon verwierf de rechten om dit kunnen gaan doen. Van Oord noemt de technologische stappen die in de sector zijn gezet ‘verbazingwekkend’. “Maar daardoor komt de nadruk sterk te liggen op zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk bouwen. Dat geeft een geweldige druk om de kosten te verlagen. We bouwen een windpark op zee twee tot drie keer sneller dan tien jaar geleden. Cruciaal is een goede voorbereiding, want dan maak je veel minder fouten”, aldus Van Oord in het Financieele Dagblad.

Zie ook: Aeolus krijgt meer hijsvermogen