Offshore servicebasis in Eemshaven

Deze maand is de eerste steen gelegd voor de bouw van de offshore servicebasis van EMS Maritime Offshore (EMO) in de Eemshaven. Merkur Offshore gaat er zijn offshore windpark onderhouden, dat nu in het Duitse gedeelte van de Noordzee wordt gebouwd.

Aannemer Kooi Bouwbedrijf uit Appingedam is ingeschakeld voor de bouw van de offshore servicebasis, die in het voorjaar van 2018 klaar moet zijn. EMO investeert 1,4 miljoen euro in de bouw van de locatie. Merkur Offshore, het bedrijf dat het gelijknamige windpark exploiteert, gaat de basis huren.

Logistieke concept

EMO past in het nieuwe centrum zijn logistieke concept toe. De basis beschikt over een steiger van twee maal honderdvijftig meter. Dit vormt volgens het bedrijf ‘een ideale uitgangspositie’ om voor servicewerkzaamheden naar het windpark Merkur te varen. De basis wordt voorzien van een magazijn, kantoren, kleedkamers, douches, een keuken, recreatievoorzieningen en een buitenplaats.

Windpark

Knut Gerdes is tevreden over de huurovereenkomst. “Het vertrouwen dat in ons wordt gesteld, beschouwen wij als een bevestiging van ons concept”, aldus de directeur van EMO. Markus van Hümmel van Merkur Offshore is op zijn beurt ook te spreken over de nieuwe basis. “De Eemshaven is een uitstekende locatie om de turbines in het windpark effectief te beheren. Bovendien vonden wij het belangrijk een partner te vinden die goede service levert, competent is en zich flexibel opstelt.”

Onderhouden

Merkur heeft met fabrikant GE Renewables een overeenkomst gesloten voor het onderhoud van de 66 windturbines die zo’n vijfenveertig kilometer ten noorden van Borkum worden geplaatst. Daarnaast levert de windturbinefabrikant de turbines van het type ‘Haliade 150’, met elk een vermogen van zes megawatt. GE en Merkur Offshore waren op zoek naar een geschikte locatie, en zeggen die nu bij EMO in de Eemshaven te hebben gevonden. Zodra de basis klaar is zal GE die betrekken. Eerst om van daaruit het windpark Merkur te bouwen, en daarna te onderhouden.

Zie ook: Offshore servicecenter Siemens in Eemshaven