Voor het vervoeren van objecten die te zwaar zijn om met een kraan te hijsen, heeft het in Leiden gevestigde BigRoll Shipping vier speciale schepen in de vaart gebracht. Deze beschikken over een enorm dek, die door water in het schip te verpompen op gelijke hoogte met de kade kan worden gebracht. Vervolgens wordt de lading aan boord gerold. Het offshore schip beschikt dus niet over een kraan of een ruim.
Dit najaar lag de BigRoll Baffin, een van de vier schepen van BigRoll Shipping, voor een korte periode in de Rotterdamse haven. Het beschikt over een reusachtig dek van 125 bij 42 meter – goed voor ruim vijfduizend vierkante meter. Het schip is nog geen jaar in de vaart genomen. Het was net terug van een klus voor het Yamal-project in Rusland, waar LNG uit aardgas wordt gewonnen. Het haalde in Azië modules op en vervoerde die naar de projectlocatie in Noord-Rusland. Bauke van Gent, commercieel manager bij BigRoll Shipping: “In totaal hebben wij wel duizenden modules voor Yamal vervoerd. De BigRoll Baffin is in staat om door ijs te varen. Daardoor konden wij via de Noordelijke IJszee varen, tussen Amerika en Rusland door.”
Puntvormige boeg
“In tegenstelling tot een schip als de Dockwise Vanguard kunnen onze schepen niet worden afgezonken”, verklaart Van Gent. “Wij hebben gekozen voor een puntvormige boeg, waardoor de schepen de vorm van een driehoek hebben. Dit biedt ons het voordeel dat wij ten opzichte van vierkante schepen beter onze snelheid kunnen behouden.”
Offshore schip
Begin 2016 gingen het transport voor het Yamal-project van start, en vorige maand was de laatste vaart. BigRoll Shipping zette hiervoor al haar vier ‘module carrier’-schepen in. Naast de BigRoll Baffin, zijn dit de BigRoll Barentsz (gebouwd in 2015), BigRoll Bering (2016) en BigRoll Beaufort (2017). Volgens Van Gent biedt het feit dat deze schepen volkomen identiek zijn, bepaalde voordelen voor zijn klanten: “Vergelijk het met een koffer die je inpakt. Wanneer die in de eerste kofferbak van een auto past, weet je ook zeker dat die ook in andere past.” De schepen zijn zo ontworpen, dat deze onder vrijwel alle omstandigheden door kunnen varen. Als er een schroef kapot gaat, kan een andere de voortstuwing overnemen, en zo geldt dit voor meer zaken aan boord. ‘Redundant’ noemt Van Gent dit. Over het belang ervan zegt hij: “Wanneer je petrochemische modules vervoert, vertegenwoordigen die natuurlijk grote waarde. Maar het is nog veel duurder wanneer je te laat levert en een project hierdoor vertraging oploopt.”