Nieuwe scheidingsinstallatie voor AVR

Begin november is bij AVR een aanvang gemaakt met de bouw van een scheidingsinstallatie die plastic en drinkkartons uit restafval scheidt. De installatie kan naar verwachting in de loop van dit jaar in gebruik worden genomen.

Directeur Jasper de Jong van AVR noemt de nieuwe scheidingsinstallatie ‘een technisch hoogstandje’. “Het scheidingsproces gaat met verschillende loopbanden. En we passen infrarood toe, dat precies kan zien wat kunststof is en wat drinkkarton, om die vervolgens uit het overige afval te filteren”, zegt hij tegen RTV Rijnmond. Het plastic en de drinkkartons kunnen worden hergebruikt. Dankzij het gebruik van de nieuwe machine komt er tien procent minder afval in de verbrandingsoven terecht.

Scheidingsinstallatie

Met de gemeenten Den Haag en Utrecht heeft AVR al een contract gesloten, om de drinkkartons en het plastic uit het afval te halen. Gesprekken met de gemeente Rotterdam lopen nog. “Voor Den Haag is dit een mooie kans om het percentage gescheiden afval te laten toenemen”, zegt wethouder Revis van Den Haag. De Utrechtse wethouder Kees Geldof: “In Utrecht heeft bronscheiding de voorkeur waarbij we plastic, blik en pak bij huishoudens inzamelen met kliko’s. Er zijn buurten waar dat niet mogelijk is vanwege praktische redenen. In Utrecht wordt een proef gehouden met nascheiding: dit is een kans om te onderzoeken of we het afvalscheidingspercentage van deze buurten op een hoog niveau kunnen brengen.”

AVR kan de bouw van de scheidingsinstallatie realiseren dankzij een partnership met het Afvalfonds Verpakking. Banzo Engineering uit Hoogeveen bouwt de nieuwe installatie.

Zie ook: Chemicalien uit restafval