Nieuwe kans voor symposium haven Rotterdam

Het groots aangekondigde symposium over de naleving van concurrentieregels in de Rotterdamse haven werd afgelast wegens onvoldoende belangstelling. Aanleiding voor het congres was de presentatie van een onderzoek, uitgevoerd door de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, naar de mate van kennis onder havenondernemers over de mededingingswet.

slimme-haven

“Het symposium was gepland op een verkeerd moment. Mogelijke deelnemers gaven de voorkeur aan het bezoeken van nieuwjaarsrecepties”, aldus directeur Bas Janssen van Deltalinqs, de vereniging van havenondernemers, in het AD.

Deltalinqs trad samen met Havenbedrijf Rotterdam en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op als organisator van het evenement. Centraal op de bijeenkomst zouden de uitkomsten staan van een onderzoek van de VU naar de mate van naleving in de Rotterdamse haven van de concurrentieregels. Een meerderheid vindt het normaal om met concurrenten af te spreken onderling geen klanten af te pakken, concludeert VU-onderzoeker Adriaan Denkers. ‘Meer dan de helft’ van de havenondernemers meent dat het niet verboden is om met andere bedrijven te praten over offertes.

De VU deed het onderzoek in opdracht van de ACM. De instantie heeft zijn oog laten vallen op de praktijk in de haven. De instelling let onder meer op de rechtmatigheid van de samenwerking tussen sleepbedrijven. “Het VU-onderzoek biedt voer voor dialoog”, zei ACM-directeur Michiel Denkers bij de presentatie van de studie. Volgens Sjaak Poppe van het Havenbedrijf Rotterdam wil de gebrekkige belangstelling voor het congres niet zeggen ‘dat de Rotterdamse havengemeenschap helemaal niet geïnteresseerd is in het onderwerp’. “De uitnodigingen zijn in de dagen voor kerst verstuurd en waarschijnlijk ondergesneeuwd in de drukte. Voor veel mensen was het ook kort dag. Bovendien zijn er deze week allerlei nieuwjaarsbijeenkomsten.” Het congres wordt wellicht alsnog in maart gehouden.