Fornuizen

Shell Moerdijk vervangt de zestien oudste fornuizen van de kraakinstallatie voor acht nieuwe. Deze zijn een stuk efficiënter, wat het energieverbruik en de uitstoot van CO2 ten goede komt.

De fornuizen dateren uit 1972 en vormen de krachtbron voor het kraakproces. De acht nieuwe fornuizen, die de zestien oude vervangen, hebben dezelfde gezamenlijke capaciteit als hun voorgangers. Ook zijn ze een stuk efficiënter. Hierdoor zal het energieverbruik van het chemiecomplex behoorlijk dalen, verwacht Shell. Hieraan gepaard gaat een daling van de uitstoot van CO2, zwavel, stikstof en fijnstof. Shell voorziet een reductie van de CO2-uitstoot van tien procent, wat vergelijkbaar is met 50.000 personenauto’s.

Minder fornuizen, minder schoorstenen

De nieuwe fornuizen zullen per schip naar Moerdijk worden vervoerd. Daar worden deze in elkaar gezet. Omdat de modernisering gefaseerd verloopt, kan de fabriek tijdens de verbouwing gewoon door draaien. Het project, dat ‘Skyline’ is gedoopt, moet in 2025 zijn voltooid, verwacht Shell. Het aantal schoorstenen van het complex zal dan zijn gedaald van twintig naar twaalf.

Horizon

“Dit is een enorme volgende stap in de energietransitie die we nemen op Shell Moerdijk”, vindt Richard Zwinkels, general manager van Shell Moerdijk. “Met deze investering verleggen we letterlijk en figuurlijk de horizon van het chemiecomplex. Het biedt een geweldige kans voor onszelf en de regio.” (Archieffoto Shell Moerdijk)

Zie ook: Tweede leven riool Shell Moerdijk dankzij kousliner