In Zwitserland is onlangs een nieuwe drone ontwikkeld die twee keer zo lang vliegt als gebruikelijk. De maker is de startup Flybotix.

Het kleine model heeft twee lange rotors en blijft stabiel dankzij een speciaal algoritme dat voor het kleine toestel is ontworpen. Omdat de drone toe kan met een kleinere batterij is het toestel zo licht dat het twee keer zo lang in de lucht kan blijven in vergelijking met andere drones van hetzelfde formaat.

Normaal is het zo dat kleinere modellen vier rotors nodig hebben om stabiel te blijven in de lucht. Ontwerper Samir Bouabdallah zocht al 20 jaar naar een manier om een klein model stabiel te houden met slechts twee rotors en een kleine batterij. De lange rotorbladen bleken uitkomst te bieden, zeker toen de ontwerper deze boven elkaar plaatste en in tegengestelde richting liet draaien. Door de voortstuwing te laten bepalen door een geprogrammeerd algoritme in plaats van een mini-versie van een gecompliceerde helicoptertransmissie (wat gebruikelijk is) kan deze drone van Flybotix (het bedrijf in wording van Bouabdallah) met een controller worden bestuurd.

Uiteraard kan de drone voor verschillende doeleinden worden ingezet, maar dit model leent zich bij uitstek voor de controle van olie- en gasinstallaties. Bovendien, zo vermeldt de ontwerper: het model is stiller dan andere vergelijkbare kleine modellen. Zoals op de foto te zien is: de drone heeft iets weg van een vliegende lampenkap.