AkzoNobel kondigt aan een nieuwe, tweede chloorfabriek in de Botlek te bouwen. Volgens Knut Schwalenberg van het bedrijf wordt dit de meest geavanceerde chloorplant ter wereld.
In zijn in 2016 geschreven actieplan riep Rein Willems al op tot modernisering van het chloorcluster in Rotterdam. Met de bouw van een tweede choorfabriek lijkt AkzoNobel hier gehoor aan te geven. De tweede fabriek, met een productiecapaciteit van 150.000 ton chloor, moet ervoor zorgdragen dat er een continue productie van chloor in Rotterdam plaatsvindt. Ook als de andere fabriek van AkzoNobel voor onderhoud stilligt. Hierdoor hoeft er geen chloor meer per trein te worden aangevoerd.
Geavanceerde chloorfabriek
De tweede fabriek moet in 2021 klaar zijn voor productie. “Chloor is een zeer belangrijke grondstof voor producten, bijvoorbeeld voor de productie van medicijnen of lichtgewicht materialen voor windturbines”, stelt Knut Schwalenberg. “Om de levering van chloor in de toekomst zeker te stellen, en de veiligheid en duurzaamheid verder te verbeteren, zijn wij van plan onze site in Rotterdam te upgraden tot de meest geavanceerde chloorplant ter wereld.”
E-flex
Sinds enkele dagen maakt AkzoNobel in Rotterdam gebruik van zijn nieuwe ‘e-flex-technologie’. Naar gelang er meer of minder elektriciteit beschikbaar is, wordt de productie van chloor op- of teruggeschroefd. Dit heeft volgens AkzoNobel grote kostenvoordelen. Bovendien helpt de producent zo energiebedrijven de balans te vinden tussen pieken en dalen in de opwekking van zonne- en windenergie. Werner Furhmann, ceo van AkzoNobel Specialty Chemicals, licht toe: “Het benutten van digitale technologieën zoals e-flex laat zien dat digitalisering, zakelijke groei en een duurzame toekomst samengaan.”