zonnepark

In de Rotterdamse Rijnhaven verrijst nog voor het eind van het jaar een zonnepark. De gemeente heeft hiervoor een intentieovereenkomst gesloten met Sunny Site Up BV.

In het havenwater worden 3.770 zonnepanelen geplaatst, die samen genoeg elektriciteit genereren om 285 huishoudens van groene stroom te voorzien. Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid en energietransitie) is enthousiast over de komst van het zonnepark. “Zonne-energie is aan een opmars bezig”, aldus de wethouder. “We willen meer ruimte bieden voor het opwekken van schone energie in de stad. Ook op onverwachte plekken, zoals op het water.”

Vergunningen

In Sunny Site Up, waarmee de gemeente Rotterdam tot overeenstemming is gekomen, werken Greenchoice, Mothership en Texel4Trading samen. Begin dit jaar wordt het ontwerp gepresenteerd en zullen de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Vanaf dat moment is er voor omwonenden de gelegenheid inspraak te doen. Het wordt voor hen mogelijk via de postcoderoosregeling een aandeel te nemen in het zonnepark.

Drijvend zonnepark

Het is niet voor het eerst dat in Rotterdam zonnepanelen op het water worden geïnstalleerd. Ook in de Slufter loopt een test met drijvende zonnepanelen, die met de zon mee draaien. (Foto: gemeente Rotterdam)

Zie ook: 10MW-windturbine op Tweede Maasvlakte