Track & trace

Het Havenbedrijf Rotterdam presenteert een nieuwe digitale innovatie: Boxinsider. Hiermee kunnen verladers en expediteurs hun container volgen, net als het tracken & tracen van een bestelling bij een webwinkel.

Directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam trekt een vergelijking met een webshop. “Als ik online een boek bestel kan ik vrijwel ‘live’ volgen waar het pakketje zich bevindt. Met Boxinsider presenteren we nu ook voor containers zo’n oplossing. Door de ontwikkeling van digitale toepassingen maken we onze haven nog efficiënter, veiliger en betrouwbaarder. Oplossingen als Boxinsider zijn daar mooie voorbeelden van en sluiten daarmee naadloos aan op onze ambitie om ’s werelds smartest port te zijn.”

Tracken en tracen

Het nieuwe snufje is volgens het havenbedrijf betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en efficiënt. De meestgebruikte methode die verladers, expediteurs en andere gebruikers nu toepassen is het handmatig bij elkaar zoeken van informatie over hun containers op verschillende websites. Dat is niet alleen tijdrovend, maar ook foutgevoelig, vinden ze bij het Havenbedrijf Rotterdam, dat daarom Boxinsider introduceert. Deze applicatie verzamelt statusinformatie van containerschepen en inland- en deepsea-terminals over de verwachte en werkelijke aankomst- en vertrektijden van schepen en het lossen en vertrekken van de container bij containerterminals. In geval van een vertraging of verstoring krijgen gebruikers een waarschuwing.

ABC Logistics

ABC Logistics uit Poeldijk is een van de eerste bedrijven die Boxinsider heeft kunnen uitproberen. Account manager Remco Verwaal is erover te spreken en noemt het ‘een heel gebruiksvriendelijke applicatie’. “Met Boxinsider kunnen we snel en met minimale inspanning een overzichtelijk beeld vormen van de containers die wij bij de verschillende Rotterdamse terminals verwachten.” (Foto: Eric Bakker)

Zie ook: Eerste blockchaincontainer maakt reis uit China