Productiecapaciteit

Het Finse Neste gaat mogelijk een kerosinefabriek op de Eerste Maasvlakte bouwen. Dit verklaart topman Peter Vanacker.

Rotterdam zou een logische plaats zijn de kerosinefabriek te bouwen omdat Neste er al een dieselfabriek heeft staan. De bouw van de nieuwe fabriek vergt een investering van 100 miljoen euro. Deze kosten zouden lager uitvallen dan wanneer Neste een kerosinefabriek in de Verenigde Staten gaat bouwen, waar het Finse bedrijf nog niet over een fabriek beschikt.

Kerosinefabriek

“In Rotterdam moeten we alleen wat bijkomende stappen maken. Kerosine is een nog zuiverder product dan biodiesel”, zegt Vanacker in het Financieele Dagblad. Hij voorziet een grote vraag naar duurzame kerosine vanuit de luchtvaartsector. Vanacker, in dezelfde krant: “De luchtvaartindustrie wil vanaf volgend jaar CO2-neutraal groeien. Dat betekent dat er in 2030 zeker honderd miljoen ton duurzame kerosine per jaar beschikbaar moet zijn.”

Vetstromen

Neste is sinds 2011 in Rotterdam gevestigd, toen het op de Eerste Maasvlakte een fabriek opende waar biodiesel uit plantaardige en dierlijke vetstromen wordt gemaakt. Op dezelfde locatie beschikt Neste ook over een biopropaanfabriek.

Zie ook: Biodieselfabriek wordt logistieke basis