Neele-Vat opent Rotterdam Blending & Filling

Rotterdam Blending & Filling

Neele-Vat Logistics heeft op de Maasvlakte Rotterdam Blending & Filling geopend. Dit is een opslag- en distributiecentrum waar chemische vloeistoffen kunnen worden opgeslagen, gemengd en afgevuld.

Het Rotterdamse logistieke bedrijf heeft de nieuwe faciliteit aan de Madoerastraat samen met zijn Turkse partner Arkem Chemicals opgestart. De officiële opening vond 4 oktober plaats. Volgens Neele-Vat is ‘Rotterdam Blending & Filling’, zoals het centrum heet, uniek dankzij zijn ‘alles-in-één-concept’. Hiermee wordt bedoeld dat op één plek vloeibare chemische producten worden afgevuld, verpakt en gemengd. Ook kunnen de vloeistoffen er, al dan niet gekoeld, worden opgeslagen en verder gedistribueerd. 

Afvulstation

Het opslag- en distributiecentrum beschikt over een afvulstation, waar de met tankwagens of tankcontainers aangevoerde lading in kleinere eenheden kunnen worden omgepakt. Bijvoorbeeld in vaten of de in populariteit toenemende intermediate bulk containers (IBC’s) van duizend liter.

Rotterdam Blending & Filling

Jaarlijks kan Rotterdam Blending & Filling 100.000 ton mengen en vullen. Het centrum heeft een oppervlakte van 22.000 vierkante meter en een opslagcapaciteit van 35.000 palletplaatsen. 6.000 vierkante meter is bestemd voor het opslaan van verpakte gevaarlijke stoffen. Op 1.500 vierkante meter kunnen de vloeistoffen worden gemengd, verpakt en afgevuld. Voor de opslag van koopmansgoederen is 12.500 vierkante meter gereserveerd. Dit deel wordt met een sprinklerinstallatie bewaakt. Ook is er een CO2-blussysteem voor de in totaal negen docks. In het complex worden de volgende voorschriften voor veiligheid en milieu toegepast: SEVESO III, BRZO 2015, PGS-15, WABO, WM en de BOR-normen.

Chemielogistiek

Cuno Vat, managing director van Neele-Vat Logistics, ziet kansen voor zowel zijn eigen bedrijf als voor de Rotterdamse haven: “De internationale samenwerking in Rotterdam Blending & Filling versterkt niet alleen ons dienstenportfolio maar ook de positie van Rotterdam in de chemielogistiek. Een sector waarin Antwerpen van oudsher een sterke positie heeft.”

Zie ook: Uitbreiding opslag gevaarlijke stoffen