Waterstofprojecten

Het heeft er alle schijn van dat waterstofprojecten niet in aanmerking zullen komen voor bijdragen uit de subsidieregeling SDE++. Veertien bedrijven hebben daarom gezamenlijk een brandbrief geschreven naar minister Wiebes van Economische Zaken.

De veertien bedrijven, waaronder Shell, Nouryon, BP, Innogy en Havenbedrijf Rotterdam, schrijven de brief in een reactie op een advies van het Planbureau voor de Leefomgeving dat het gaf op uitbreiding van de subsidieregeling SDE++. Het advies was negatief; grootschalige productie van groene waterstof zou geen CO2-reductie opleveren. Het ziet er daarom naar uit dat voor waterstofprojecten geen beroep op SDE++ kan worden gedaan.

Groene waterstofprojecten

Volgens de bedrijven gaat het Planbureau voor de Leefomgeving van een aantal verkeerde aannames uit. Bijvoorbeeld dat een deel van de te produceren waterstof fossiel zal worden opgewekt. “Dat kan volgens ons niet de bedoeling zijn. De huidige groene waterstofprojecten beogen allemaal CO2-reductie te realiseren en gaan uit van het gebruik van (nieuwe) hernieuwbare elektriciteit”, stellen de bedrijven.

Eindavies

Sander Lensink van het Planbureau voor de Leefomgeving reageert in het FD op de kritiek: “We gaan de komende weken in gesprek met een aantal partijen die hebben gereageerd op het conceptadvies. Op basis daarvan gaan we het eindadvies schrijven, dat we eind dit jaar aan de minister zullen aanbieden.”

Deze 14 bedrijven schreven de brief aan Wiebes:

 1. Nouryon
 2. Havenbedrijf Rotterdam
 3. Gasunie
 4. Shell
 5. Vattenfall
 6. SkyNRG
 7. Groningen Seaports
 8. BP
 9. Havenbedrijf Amsterdam
 10. Tata Steel
 11. ENGIE
 12. Yara
 13. BioMCN
 14. Innogy