Conversiepark

Eneco en Vattenfall hebben het Windpark Slufterdam vernieuwd. Zeventien windturbines uit 2002 zijn vervangen door veertien moderne exemplaren, die bijna twee keer zoveel energie opwekken.

De twee energiebedrijven zijn anderhalf jaar geleden begonnen met het vernieuwen van het Windpark Slufterdam. In die tijd zijn de zeventien bestaande windturbines gedemonteerd, is nieuwe infrastructuur aangelegd en zijn nieuwe windturbines geïnstalleerd. Gekozen is voor windturbines van het type Vestas VII2 (3,6 megawatt). Acht hiervan zijn van Vattenfall en zes zijn eigendom van Eneco.

Windpark Slufterdam

Gezamenlijk hebben de nieuw geplaatste windturbines een vermogen van 50,4 megawatt, wat bijna twee keer zoveel is als het oude vermogen van 25,5 megawatt. Afnemers van de windstroom zijn al gevonden. De turbines van Eneco leveren elektriciteit aan Schiphol. Het energiebedrijf zegt ook in gesprek te zijn met andere, lokale afnemers. De stroom die wordt opgewekt door de turbines van Vattenfall gaat eveneens richting Amsterdam. Het openbaarvervoerbedrijf GVB neemt de elektriciteit af.

Constructief

Zowel Eneco als Vattenfall roemen de ‘constructieve samenwerking’ die tot de vernieuwing van het windpark heeft geleid. Niet alleen die tussen de twee ‘concurrerende energiebedrijven’, maar ook met de gemeenten Rotterdam en Westvoorne, het Havenbedrijf Rotterdam en een aantal natuurorganisaties.

Zie ook: GE en Sif bouwen krachtige windturbine