mega-stopcontact

In de ochtend van vrijdag 10 mei heeft het eerste offshore transformatorstation voor windparkgebied Borssele het terrein van HSM Offshore in Schiedam verlaten. Het mega-stopcontact ging naar zee, waar het op het onderstel zal worden geplaatst.

Tennet spreekt in een persbericht van ‘een gevaarte van 3.650 ton’, dat evenveel weegt als drieduizend auto’s samen. Het offshore transformatorstation bestaat voor 40 procent uit staal en voor 60 procent uit installaties om de 66 kV-elektriciteit van de windturbines om te zetten naar 220 kV. Deze stroom wordt vanaf het transformatorstation naar het landstation in Borssele getransporteerd.

Mega-stopcontact

Het transformatorstation verliet de werf van HSM Offshore om half acht in de ochtend . Het voer via de Nieuwe Waterweg en Hoek van Holland de Noordzee op. Het jacket – of onderstel – waarop het mega-stopcontact wordt geplaatst, is al negen maanden terug op de zeebodem geplaatst. Wanneer de topside erop is gezet, zal het eerste 700 megawatt-transformatorstation op zee een feit zijn. Het geheel wordt 82 meter hoog, vanaf de zeebodem gemeten, 32 meter breed en weegt 6.550 ton.

Zie ook: Van Oord aan de slag voor Orsted