Meeste transhipment

De meeste overslag van goederen in transhipment vindt wereldwijd via de haven van Rotterdam plaats. Dit blijkt uit cijfers van UNCTAD.

De United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) is een afdeling van de Verenigde Naties, die is opgericht om de handel en economische ontwikkeling te bevorderen. In een recent rapport van de UNCTAD komt de haven van Rotterdam naar voren als de grootste transhipmenthaven ter wereld, meldt Nieuwsblad Transport.

Meeste transhipment

Anders gezegd: Rotterdam heeft de meeste indirecte verbindingen naar andere havens. Met 42.656 indirecte verbindingen neemt Rotterdam de eerste positie in op de ranglijst ‘Port Betweenness’, voor Antwerpen (ca. 34.000) en Hamburg (ca. 26.000). Vlissingen staat met 8.000 verbindingen op de 25e plek.

Directe verbindingen

Het rapport heeft niet alleen de meeste transhipment in kaart gebracht, maar ook welke haven de meeste directe verbindingen heeft. Op dit aspect komt de haven van Shanghai als grootste uit de bus, met 288 verbindingen. De Chinese haven wordt gevolgd door de Zuid-Koreaanse haven Pusan (274) en de haven van Antwerpen (268). Rotterdam staat op de vierde positie, met 264 directe verbindingen. In de top-50 staan geen andere Nederlandse havens.

Zie ook: Transhipment succesformule voor Rotterdam