Meer grip op veilig werken dankzij koppeling

Gebruikers van de digitale leeromgeving Sam kunnen binnenkort hun gegevens koppelen met het Digital Safety Passport (DSP). Sam en Secure Logistics hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De samenwerking draagt volgens hen bij aan een transparante informatievoorziening over veiligheidscompetenties en vakmanschap van werknemers in de industrie.

Werknemers in de industrie kunnen met de digitale leeromgeving Sam continu leren, waar en wanneer ze willen. Het ‘contextrijke trainingsmateriaal’ is relevant en sluit aan bij vakgebied, locatie, of geplande werkzaamheden. Door regelmatig korte trainingen te maken, blijft de kennis en het bewustzijn van veilig werken ‘top of mind’. Een recente studie van TNO heeft aangetoond dat korte, interactieve trainingen met behulp van digitale leermiddelen een significante bijdrage leveren aan de volgende stap in veilig werken. Op basis van deze studie hebben TNO, uitgeverij Malmberg en innovatieplatform iTanks het initiatief genomen voor Sam. In de afgelopen maanden is Sam met tien pilotklanten in co-creatie uitgebouwd van plan tot product. In de release van april kent Sam al zestig trainingen voor VCA-basiskennis, risicovolle taken, games en toolboxen. Kennis die normaal gesproken elke tien jaar wordt getoetst met het VCA-examen, wordt nu wekelijks onderhouden en verrijkt met Sam.

Door de resultaten van deze trainingen te ontsluiten via het DSP kunnen ze direct worden gebruikt om de kwalificaties en actuele kennis van de werknemer te tonen. Dit versnelt de toegang tot bedrijfsterreinen door beperking van administratieve handelingen aan de poort. Het DSP heeft inmiddels een vaste plaats gekregen in het safetymanagement van organisaties. De fraudebestendigheid van het DSP is een belangrijke meerwaarde voor Sam. De persoonsgegevens en resultaten worden gepersonaliseerd met behulp van biometrische verificatie.

Het DSP is ontwikkeld door en voor de leden van Deltalinqs, in samenwerking met VOMI en SSVV. Het DSP voorkomt ‘gedoe met onduidelijke stempels, kopietjes en verrassingen aan de poort’ door verlopen instructies. Opleidingen en veiligheidsinstructies worden vrijwel volledig geautomatiseerd bijgehouden en van alle instructies wordt de geldigheid bewaakt. De Safety Deal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt het bovendien mogelijk om de eerste twintigduizend Digital Safety Passports – als vervanger van het papieren veiligheidspaspoort – tegen aantrekkelijke voorwaarden aan te schaffen.