McPort Event trekt duizend scholieren

Deze week werd bij EIC Mainport Rotterdam het McPort Event gehouden. Er kwamen ongeveer duizend scholieren uit de regio Rotterdam-Rijnmond op af.

Scholieren kunnen zich op het event oriënteren op een loopbaan in de haven en industrie. McPort Event wordt georganiseerd door EIC Mainport Rotterdam, in samenwerking met het bedrijfsleven. EIC is het Educatief Informatie Centrum voor de haven en industrie. Dankzij financiële ondersteuning van bedrijven kunnen scholieren het McPort Event kosteloos bezoeken.

Gastdocent

Voorafgaand aan het evenement werden de deelnemende 24 scholen door een gastdocent bezocht. Samen bespraken zij de verschillende beroepen en loopbaanmogelijkheden in de haven. Ook konden scholieren vast vragen voorbereiden die zij op het McPort Event wilden stellen.

McPort Event

Op het McPort Event kregen de scholieren een programma voorgeschoteld, met daarin onder meer de ‘Beroepen Challenge’. Hierbij gingen zij onder leiding van RTV Rijnmond-presentator Dave van der Wal in gesprek met havenmedewerkers die uiteenlopende beroepen uitoefenen. Zo konden de scholieren een indruk krijgen welke beroepen het best bij hen passen.

Opleidingen

Ook was er een beroepen- en opleidingenmarkt, mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van veertien bedrijven uit de haven. Ook hier werd informatie gegeven over de verschillende werkzaamheden die in de haven van Rotterdam worden uitgeoefend. Over de opleidingen konden scholieren meer horen van medewerkers van de mbo-opleidingen van het STC, Inholland, Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit, het Techniek College Rotterdam en Rotterdam Mainport Institute.

Doe-activiteiten

Verder was er ook de mogelijkheid om met behulp van interactieve simulaties meer te weten te komen. Een app begeleidde de scholieren op hun eigen opleidingsniveau hierdoor heen. Doe-activiteiten werden geboden door DB Schenker (logistiek spel), Techniek College Rotterdam (chemieworkshop), opleidingsfonds OTIB (virtuele reis door de haven), Madscience (kennismaking met chemie) en Makerspace (3D-modellen ontwerpen en een robot programmeren). Het EIC Technolab ging in op het belang van onderhoud van apparaten en installaties.

Zie ook: Week van de Procestechniek