Op 4 augustus is in Singapore MASS (Maritime Autonomous Surface Ships) Port Network opgericht. Het is een samenwerkingsverband van havenautoriteiten uit China, Korea, Japan, Noorwegen, Denemarken, Finland, Singapore en Rotterdam om te komen tot standaarden die communicatie tussen autonome schepen en de wal mogelijk maken.

Het gaat daarbij om gedetailleerde richtlijnen en voorwaarden voor proeven in havens; het vaststellen van internationale terminologie; standaarden voor scheepsrapportage, verkeersbegeleiding, gegevensuitwisseling en het vergemakkelijken van MASS-proeven tussen havens.

Namens Havenbedrijf Rotterdam ondertekende havenmeester René de Vries: “De haven zal nog vele jaren draaien om conventionele scheepvaart, maar slimme schepen en zelfs autonome schepen zullen deel uitmaken van de scheepvaart met bestemming Rotterdam. We willen er klaar voor zijn.

Slimme schepen hebben slimme havens nodig. En een slimme haven in het kader van de scheepvaart betekent zowel slimme VTS als slimme loodsdiensten. En daarom zijn we begonnen met onderzoek en ontwikkeling op onze verkeersbegeleiding, sensoren, maar ook de toepassing van kunstmatige intelligentie bij risicovoorspelling. We doen ook onderzoek naar de effecten van MASS op onze haven, VTS, mensen en vaardigheden. Samenwerking staatdaarbij centraal. Zowel in het binnenland als buitenland.” De foto is van Port of Rotterdam.