EuroMaintenance

Maintenance NEXT 2019 zit erop. De vakbeurs voor industrieel onderhoud heeft 11.000 bezoekers weten te trekken.

Gedurende drie dagen toonden 250 exposanten hun producten en diensten op Maintenance NEXT. Exhibition manager Pieter Bas Dujardin zegt met tevredenheid terug te kijken op het event. “We horen van alle exposanten dat de kwaliteit van de bezoekers ook deze editie weer erg hoog was. De speciale studentendag op woensdag was – met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt – een schot in de roos.”

Maintenance NEXT

Dujardin verwijst naar de NEXT Generation Day, die op woensdag werd gehouden. Ongeveer 400 technisch geschoolde mbo’ers en hbo’ers deden het Career Lab aan. Hier werden vacatures van onder meer Shell, AVR en ENGIE aan de aanwezige studenten gekoppeld. “De studenten die ik gesproken heb waren er geïnteresseerd en serieus. We vissen als sector natuurlijk in dezelfde vijver als veel andere sectoren, maar de opkomst vond ik bemoedigend”, zegt Anette Wennink van Shell.

Data scientists

“De onderhoudswereld verandert razendsnel en dat was goed te zien”, stelt Dujardin. Op de beursvloer en tijdens het kennisprogramma stonden de thema’s People, Ageing Assets en Smart Industry centraal. Zo lichtten asset owners als Shell, Vopak en Dow een tipje van de sluier op hoe zij hun plants op de toekomst voorbereiden. Digitalisering en robotisering heeft bij het onderhoudswerk zijn intrede gedaan, zo bleek. Bij Shell is al het onderhoudswerk gedigitaliseerd, Vopak neemt meer data scientists aan dan monteurs en Dow wil onderhoudsstops op de lange termijn helemaal uitbannen.

Grootste van Europa

De data van de volgende editie van Maintenance NEXT zijn ook al bekend. De vakbeurs vindt in 2021 van 29 tot en met 31 maart plaats. Maintenance NEXT wordt dan tegelijk gehouden met EuroMaintenance, de grootste maintenance-conferentie van Europa. Plaats van handeling is het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre, dat nu nog wordt gebouwd.

Zie ook: Robot over de vloer