LyondellBasell

Dankzij de bouw van twee nieuwe installaties op de Maasvlakte verwacht LyondellBasell het energieverbruik en de CO2-uitstoot fors te verminderen. Het Amerikaanse bedrijf steekt hier 150 miljoen euro in.

Het ‘Circular Steam Project’ bestaat uit de bouw van een nieuwe verbrandingsinstallatie en biofabriek. LyondellBasell en Covestro investeren samen in dit project, dat de CO2-uitstoot met twintig procent moet verminderen. Ook is de verwachting dat het energieverbruik met 0,9 petajoule kan worden beperkt. Dit is vergelijkbaar met wat een stad als Breda jaarlijks verbruikt.

LyondellBasell

Centraal in het project staat de verwerking van afvalwater. Nu wordt dit nog per pijpleiding en vrachtwagen afgevoerd naar een afvalwaterverwerker. In de nieuwe situatie wordt veertig procent van het afvalwater met behulp van bacteriën gezuiverd. Dit levert onder meer biogas op. De resterende zestig procent van het afvalwater gaat alsnog de verbrander in, maar dan in de nieuwe installatie die op het fabrieksterrein wordt gebouwd. De verbranding levert stoom onder hoge druk op, die bij de productie van kunststof kan worden gebruikt. Ook komt er zout bij de verbranding vrij, dat aan bedrijven uit de cement- en glasindustrie kan worden verkocht.

Hartlongmachine

Het AD en FD berichten over de plannen van LyondellBasell. In laatstgenoemde krant zegt directeur grondstoffen en marketing Willemien Terpstra van LyondellBasell dat de nieuwe installaties in 2020 in bedrijf zullen zijn. Ze vergelijkt de bouw met een openhartoperatie. “Een proces vervangen in een bestaande fabriek is altijd complex. De eerste aanpassingen doen we tijdens een grote onderhoudsstop, die we één keer in de vijf à zes jaar moeten doen. Tijdens de rest van de ingreep draait de fabriek gewoon. Een ‘hartlongmachine’ neemt dan een aantal kritische processen tijdelijk over.”

Zie ook: LyondellBasell helpt voedselbank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in