De Nederlandse chemische industrie kan over de eerste drie kwartalen van dit jaar relatief gunstige cijfers overleggen. De omzet steeg met één procent, de productie met twee procent en de export met een half procent.

Chemie

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De VNCI spreekt van relatief goede resultaten, aangezien in Europa de productie met slechts één procent toenam en de export van de totale Nederlandse industrie met een half procent daalde.

Chemische producenten hebben geprofiteerd van de sterkere dollarkoers en lagere energieprijzen. De ondernemingen kunnen zich ondanks de beperkte economische groei in Europa handhaven door nieuwe groeimarkten buiten Europa aan te boren, kostenbesparingen door te voeren en slim samen te werken. Daarnaast zet de chemische industrie zich in voor een circulaire economie en doet de industrie onderzoek naar het gebruik van alternatieve grondstoffen. Door deze initiatieven en de lagere energieprijzen is de chemische industrie gematigd optimistisch over de ontwikkeling van haar concurrentiepositie in de wereldmarkt.