Deep Dig-It

Van Oord heeft in de Alexiahaven de laatste test uitgevoerd met zijn Deep Dig-It. Dit is een reusachtige machine die offshore kabels vijf meter diep in de zeebodem kan ingraven.

Hij is de grootste en meest krachtige in zijn soort: 125.000 kilo schoon aan de haak, 17 meter lang, 8 meter hoog, 11 meter breed en beschikkend over een vermogen zo groot als twee Leopard-tanks. De Deep Dig-It is een op afstand bestuurbare machine, die onbemand over de zeebodem rijdt, daar een diepe sleuf voor kabels maakt, die erin legt en de sleuf weer dicht maakt. Dankzij zijn vermogen van 2.500 pk is de ‘trencher’ in staat kabels ook in erg harde grond te begraven. Dat de machine kabels liefst vijf meter diep kan begraven, is volgens Van Oord ‘ongeëvenaard’. 

Deep Dig-It

De Deep Dig-It werd vorige week in de Alexiahaven aan een laatste test onderworpen. In juli zal hij worden ingezet voor Tennet, dat ten noorden van de Maasvlakte vier kabels in de Noordzeebodem wil aanleggen om nieuw te bouwen windparken op aan te sluiten. Voor de eerste tien kilometer van het kabeltracé is het nodig de kabels vijf meter diep in te graven, en daarbij komt de nieuwe Deep Dig-It dus mooi van pas. Van Oord stuurt de machine aan vanaf het offshore installatieschip MPI Adventure, dat ook over een kraan beschikt om de trencher in het water te plaatsen en die er ook weer uit te halen.

Zie ook: Mega-stopcontact kiest het ruime sop