Chemische recycling

Jan Henk Kort, site manager bij Shin-Etsu, zegt goede mogelijkheden te zien voor chemische recycling. Hij erkent dat dit ‘ingewikkelder’ is dan mechanische recycling.

Kort is ambassadeur ‘Circulaire Industrie’ bij het Deltalinqs Climate Program, waarvoor hij de bewuste Letter of Cooperation (LOC) heeft ondertekend. In een interview op de website van Deltalinqs geeft hij inzicht in zijn beweegredenen. “Het is een onderwerp waarmee ik veel affiniteit heb. Dat komt ook door de centrale rol die Shin-Etsu binnen het chloorcluster speelt. (…) Vanuit mijn 35-jarige manufacturing-achtergrond denk ik praktijkervaring te kunnen inbrengen en verwacht ik mijn bijdrage te leveren.”

Chemische recycling

Hoewel de Rotterdamse industrie al flink met elkaar is verweven, wil Kort meer synergiemogelijkheden vinden. “Dat kan bijvoorbeeld door elkaars afval- en reststromen te gaan gebruiken en bijproducten nuttiger te gebruiken. Verder denk ik dat er goede mogelijkheden zijn voor chemische recycling naast mechanische recycling, wat bij AVR al gebeurt. Chemische recycling is echter ingewikkelder dan mechanische recycling. Daar ligt dus een uitdaging.”

Aan de slag

Als een van zijn belangrijkste doelen als ambassadeur ziet Kort het in kaart brengen van de mogelijkheden om reststromen in het Rotterdamse industriële cluster opnieuw te gebruiken. “Denk bijvoorbeeld aan CO2, syngas, zuurstof en stoom”, aldus Kort. “Nog dit jaar wil ik daadwerkelijk projecten kunnen selecteren en realiseren die invulling geven aan deze LOC. Daarvoor moet ik in gesprek om de goede business cases te vinden. Maar we moeten niet te lang blijven praten, want gepraat is er al genoeg. Ik wil aan de slag!”

Zie ook: Nieuwe naam, nieuwe ambassadeurs LOC