Kooyhaven (Den Helder) van start

Kooyhaven is officieel in gebruik genomen. Dit is het nieuwe regionaal havengebonden bedrijventerrein in Den Helder. De eerste onderneming die er wordt gevestigd werd bij die gelegenheid reeds gepresenteerd.

Directeur Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder sprak van een ‘vliegende start’. “Ik verwacht dat Port of Den Helder, met Kooyhaven en de kades die nog ontwikkeld gaan worden, bij zal dragen aan de energietransitie op de Noordzee en onze positie als North Sea Energy Gateway (NSEG) verder versterkt. De economie van Den Helder en van de regio wordt hiermee robuuster en toekomstbestendig”, aldus de directeur.

De eerste marktvraag voor Kooyhaven komt van de in Den Helder gevestigde Glomar Offshore B.V. Deze onderneming exploiteert een gevarieerde vloot van speciaal gebouwde offshore support schepen en geldt als prominente speler in de offshore markt. Op Kooyhaven breidt de onderneming zijn activiteiten uit door onder andere warehousing te vestigen voor klein onderhoud aan schepen en mobilisaties ten behoeve van de windindustrie te kunnen realiseren. “De komst van Glomar heeft een sterk aanzuigende werking op de gehele offshore markt om hun activiteiten te exploiteren vanuit Kooyhaven”, aldus Bolderheij.

Kooyhaven biedt ruimte aan ondernemingen binnen de supply chain voor de energiemarkt, die haven- of watergebonden zijn. Kooyhaven biedt daarnaast ruimte voor andere sectoren die van de ligging en havenfaciliteiten kunnen profiteren, zoals jachtbouw en agribusiness. Kooyhaven ligt ten zuiden van de N99 en ten oosten van de N9 op het grondgebied van de gemeente Hollands Kroon en ligt binnen een uur reisafstand van luchthaven Schiphol.