Kleurrijke trein

Een door kunstenaar Nina Valkhoff beschilderde container wordt vrijdag 11 oktober op een kleurrijke trein geplaatst. Dit om het belang van goederenvervoer per spoor te onderstrepen.

‘Noah’s Train’ heet de trein met twintig beschilderde wagons, die deze week bij containerterminal APMT arriveert. De trein heeft er al een hele reis op zitten, met tussenstops in Katowice, Wenen, Berlijn, Parijs, Brussel, Rome, Leipzig, München, Luxemburg, Riga en Madrid. 

Boodschap

Valkhoff heeft op de werf van het Havenbedrijf Rotterdam in Rotterdam-Heijplaat een container beschilderd met dieren die in de haven voorkomen, die op de trein zal worden geplaatst. Om precies te zijn heeft ze drie zijden van de container met dieren vol geschilderd. Op de resterende vierde zijde zal een graffiti-artiest een duurzame, inspirerende boodschap spuiten. Jongeren zijn door de Havenkrant en Futureland gevraagd hiervoor suggesties te doen. 

Kleurrijke trein

De kleurrijke, door Europa rondtrekkende trein is een initiatief van Rail Freight Forward (RFF). Hierin werken zo’n twintig railoperators in Europa samen. Doel van het samenwerkingsverband is dat in 2030 dertig procent van al het goederenvervoer via het spoor zal gaan. Nu bedraagt dit achttien procent. Wordt het doel gehaald, dan scheelt dat volgens RFF een miljoen vrachtwagens op de weg en 290 miljoen ton minder CO2-uitstoot. Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat het goederenvervoer per spoor in Rotterdam vorig jaar met twaalf procent steeg.

Zie ook: Introductie spoor-app Ontrack voor Rotterdamse haven