Ineos

In de Belgische pers wordt gemeld dat chemieconcern Ineos twee fabrieken in de haven van Antwerpen gaat bouwen. Dat zou betekenen dat het Havenbedrijf Rotterdam de komst van dit bedrijf aan zijn neus voorbij ziet gaan.

Ineos plant een investering in twee fabrieken voor een bedrag van circa 2,7 miljard euro. In één fabriek moet ethaangas worden verwerkt tot etheen. Dit is een kraker, iets waarin het chemiebedrijf op het Europese vasteland al lange tijd niet meer heeft geïnvesteerd. De andere fabriek gaat propyleen produceren uit propaangas. Beide fabrieken bieden werk aan om en nabij de vijfhonderd mensen. 

Doorslaggevend voor Ineos

Het concern zou zowel met de havenbedrijven van Antwerpen als Rotterdam in gesprek zijn. Het is min of meer rond, meldde dagblad De Tijd dit weekend. Het bedrijf gaat zijn mega-investering in de haven van Antwerpen doen. Hoewel de gesprekken nog gaande zijn, zouden de belangrijkste knopen zijn doorgehakt. Volgens De Tijd zou het doorslaggevend zijn dat de meeste afnemers van de te produceren stoffen zich in de haven van Antwerpen bevinden.

Geduld hebben

Een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam zegt in het Financieele Dagblad van geen besluit te weten. “Voor zover mij bekend heeft Ineos nog geen keuze gemaakt. Ik denk dat we nog even geduld moeten hebben.” (Foto: Ineos)

Zie ook: ‘Grand cru’-jaar voor haven Antwerpen