Kademuren

De bij het Havenbedrijf Rotterdam werkzame Alfred Roubos promoveerde vorige week tot doctor in de weg- en waterbouwkunde. In zijn proefschrift betoogt hij dat de levensduur van kademuren langer is dan wordt gedacht.

Roubos, port engineer bij het havenbedrijf, schreef het proefschrift ‘Verbetering sterktebeoordeling van kademuren’, en verdedigde dat vorige week aan de TU Delft. In zijn onderzoek beschrijft hij met welke aspecten bij de beoordeling van deze objecten rekening moet worden gehouden. Dit bewijst volgens hem dat de kades langer meegaan dan ‘tot nu toe werd aangenomen’.

Toetsen kademuren

Kademuren worden nu op dezelfde manier getoetst als bruggen en gebouwen, maar Roubos stelt op basis van 75 miljard calculaties dat dit niet terecht is. Kademuren hebben een lager risicoprofiel, stelt hij. Op basis van zijn bevindingen volgde een aanpassing van de Eurocode, de Europese norm voor het toetsen van de veiligheid van bouwconstructies. 

Opnieuw beoordelen

Het Havenbedrijf Rotterdam bood Roubos ondersteuning bij het schrijven van zijn proefschrift. Het is eigenaar van 89 kilometer aan kade en kondigt aan de nieuwe inzichten van Roubos te gebruiken bij het opnieuw beoordelen van de ontwerplevensduur ervan in de haven van Rotterdam.

Zie ook: Verdieping Nieuwe Waterweg officieel klaar met nautisch saluut