ongevallencijfer

De Stichting Industriële Reiniging (SIR) bestaat dertig jaar. De organisatie heeft eraan bijgedragen dat het ongevallencijfer in de sector sterk is gedaald.

Toen de SIR in 1989 in de Botlek werd opgericht, waren ernstige – vaak fatale – ongelukken nog aan de orde van de dag. Tegenwoordig vinden ongevallen zelden meer plaats. Volgens de SIR is eenduidige regelgeving daarin cruciaal, die ook nog eens regelmatig moet worden aangepast aan de ontwikkelingen in de markt.

Stuur- en werkgroepen

Binnen de stichting is er een netwerk aan stuur- en werkgroepen, die ontwikkelingen op hun vakgebied vertalen in richtlijnen, opleidingen en examens. Jaarlijks worden er 3.000 theorie- en praktijkexamens afgenomen. De werkterreinen zijn hogedrukreiniging, chemisch-technisch reinigen, drukvacuüm en adembescherming. De samenstelling van de stuur- en werkgroepen is volgens de SIR evenredig verdeeld over de bedrijven die lid zijn.

Ongevallencijfer

“Het doel in onze branche is dat iedereen na een dag werken weer veilig naar huis kan terugkeren”, verklaart Lejo Dekker, voorzitter van het dagelijks bestuur van de SIR. “Wereldwijd wordt erkend dat we in Nederland en België [in 1995 ging de Belgische organisatie Industrial Cleaning Belgium op in de SIR, red.] vooroplopen op het gebied van veilig werken binnen de industriele reiniging. Ook voor de toekomst streven wij naar zero ongevallen en incidenten. De SIR geldt als voorbeeld van hoe effectief zelfregulering op het gebied van veiligheid in een branche kan zijn.”

Zie ook: SIR steeds internationaler actief