Janssen

Bas Janssen, directeur van Deltalinqs, zegt het ergste te verwachten wanneer twee scenario’s samenvallen. Een Brexit zonder akkoord en geen goede voorbereidingen hierop in de haven van Rotterdam.

In een interview met het Financieele Dagblad zegt Janssen grote problemen te verwachten, als er niet op korte termijn voorbereidingen worden getroffen. “Als er eind maart geen akkoord ligt tussen de EU en de Britten, vrees ik chaos.”

Lange files

Wanneer de douane bij ferryterminals controles gaat uitvoeren, kan dit tot vertragingen leiden. Bij de terminals zelf is er weinig ruimte voor de vrachtwagens om te wachten. Het gevreesde gevolg: lange files op snelwegen en op provinciale wegen.

Vrees Janssen

Janssen denkt dat de grootste problemen te vrezen zijn ten noorden van de Nieuwe Waterweg, bij Hoek van Holland. Hier is onder meer de ferryterminal van Stena Line gevestigd. Daarbij komt dat er nog geen controlefaciliteiten zijn gerealiseerd voor de het keuren van dieren, vlees en planten. “Dit is in Nederland privaat geregeld. Een oplossing daarvoor is er nog niet.”

Zie ook: Onderzoek naar automatisering goederenstromen