Jackup-vaartuig verlaat Rotterdamse werf

Het jackup-vaartuig ‘Seafox 5’ heeft de Rotterdamse werf van Damen Verolme verlaten. Het schip is aangepast zodat het grotere windturbines in diepere wateren kan plaatsen.

De werkzaamheden aan de Seafox 5 begonnen in september vorig jaar en vergden in totaal zo’n vier maanden. Het schip van Seafox is met een lengte van 150 meter en een breedte van 50 meter het grootste in de vloot. Het beschikt over een kraan die 1.200 ton kan tillen en biedt ruimte aan honderdvijftig bemanningsleden.

Jackup-vaartuig

Het was de eerste keer dat het schip grondig onder handen genomen werd, sinds het in de vaart is genomen. De belangrijkste reden dit te doen was omdat de mast van de Liebherr-kraan diende te worden verlengd. Door dit te doen kan het schip de eerstvolgende klus uitvoeren: het plaatsen van 66 windturbines van zes megawatt in het Duitse offshore windpark Merkur. Daarnaast voerde de werf periodiek onderhoud uit, werd het jackup-systeem getest tot een hoogte van zeventig meter boven zeeniveau, kreeg het schip een tweede kraan én een nieuw verfje.

Binnen budget gebleven

“Het moest binnen een krap tijdbestek gebeuren, maar het is geluk. Ook zijn we binnen budget gebleven”, verklaart projectmanager Mark Heuders van Damen Verolme Rotterdam. “De sleutel tot dit succes waren – zoals altijd – de voorbereiding, samenwerking, een zorgvuldige planning en regelmatig bijeenkomen. Opnieuw is het een genoegen gebleken om met Seafox samen te werken.” Alex Eijgenraam van Seafox was ook te spreken over de samenwerking. Hij bestempelt het schip als ‘zo goed als nieuw’ en klaar om de volgende opdracht in de offshore windmarkt te vervullen.

Zie ook: Inklapbare kraan voor offshore onderhoud